Eating Disorder Support Forum banner
  • Important - Please Read This website may include conversations, media, and content around topics relating to eating disorders, trauma, addiction, and mental health. Please be aware that this content may be upsetting, difficult, or triggering for some. EDSF is intended as a place of safety. If you or someone you know is struggling with an eating disorder, Feast-ED.org is a resource that lists the organizations set up to help.

powiedz mi, dlaczego to by nie zadziałało

117 views 2 replies 3 participants last post by  jackalyvia  
#1 ·
co jeśli miałbym rutynę wyglądającą tak:

rankiem zjeść duży tłusty posiłek, a następnie przyjąć suplement multiwitaminowy z ponad 100% dziennego zapotrzebowania (co oznacza, że pokrywa znacznie więcej niż zwykłe multiwitaminy)

następnie odczekać kilka godzin i pozwolić jedzeniu i witaminom się wchłonąć

następnie binge and purge

następnie uzupełnić wszystkie utracone elektrolity

czy w ten sposób zapobiegłbym niedoborom, ponieważ pozwoliłbym multiwitaminie wchłonąć się codziennie? czy to ogólnie za mało, bo to jak OMAD? ale jeśli multiwitamina teoretycznie wszystko pokrywa i jeśli zrobię badania krwi, a następnie uzupełnię dodatkowe potencjalne niedobory?

pytam tylko dlatego, że tylko JEDEN miesiąc bulimii, podczas którego nigdy nic nie jadłem poza binge purges, spowodował u mnie poważny niedobór kwasu foliowego, magnezu, cynku, potasu i witaminy d3 (chociaż to prawdopodobnie dlatego, że nigdy nie wychodziłem na zewnątrz, a pogoda w Wielkiej Brytanii/Niemczech jest zawsze pochmurna).

#2 ·
wiele witamin nie pokrywa wszystkiego, więc możesz potrzebować kilku lub czegoś w tym stylu - na przykład tabletki wapnia są dość duże. potas może być niebezpieczny do przyjmowania jako suplement, więc to jest jedna rzecz, którą postarałbym się dostarczyć poprzez jedzenie.

Nie mówię, że plan jest bezpieczny, tylko że jest to jeden dodatkowy element do rozważenia. Może być również mądre, aby dowiedzieć się, czy potrzebujesz suplementować żelazo, czy nie - ja zazwyczaj dostarczam go osobno, nie w multiwitaminie, ponieważ jeśli twoje potrzeby się zmieniają, masz więcej swobody bez konieczności przyjmowania większej ilości witamin.