Eating Disorder Support Forum banner
  • Important - Please Read This website may include conversations, media, and content around topics relating to eating disorders, trauma, addiction, and mental health. Please be aware that this content may be upsetting, difficult, or triggering for some. EDSF is intended as a place of safety. If you or someone you know is struggling with an eating disorder, Feast-ED.org is a resource that lists the organizations set up to help.

Bezpieczne odpowiedniki jedzenia pica?

23K views 39 replies 32 participants last post by  kiutgly  
#1 ·
(Ten post NIE zachęca do pica. Mam to i czasami naprawdę nie mogę się powstrzymać przed dziwnymi, niebezpiecznymi 'posiłkami', zwłaszcza po postach, więc staram się z tym walczyć. Tak jak plastry nikotynowe nie są w 100% idealne, ale dają ulgę na jakiś czas i być może wyciągną nas z nałogu, być może lepiej byłoby mieć jakieś zdrowe jedzenie na wynos zamiast niepokoić się brakiem spożywania dziwnych rzeczy i miejmy nadzieję, że pewnego dnia przestaniemy).

Jak radzicie sobie z dziwnymi i nie zawsze zdrowymi zachciankami? Czy potraficie odwrócić uwagę od skubania włosów/skóry/innych zachcianek? A może zmienić smak? A może przeszliście na zimnego indyka i przestaliście? Może nie macie pica, ale nadal możecie się przyczynić, ponieważ próbowaliście czegoś, co dla was 'fuj smakuje jak karma dla zwierząt/drewno/papier/skóra/??/mydło do rąk/glina/...'.

#3 · (Edited by Moderator)
Surowe liście marchwi zamiast papieru. Z umiarem. Dzielę się, bo to powstrzymało zachcianki... Na razie. :D

Opłatek wigilijny (ten cienki) też mi o tym przypomina, ale konsystencja jest nieco inna, więc jest dobry na mniejsze zachcianki. Na większe tylko zaostrza apetyt.

• Helpful
Reactions: I.Relapsed
#5 ·
Surowe liście marchwi zamiast papieru. Z umiarem. Dzielę się, ponieważ powstrzymało to ochotę... Na razie. :D

Opłatek bożonarodzeniowy (ten cienki) również mi o tym przypomina, ale tekstura jest nieco inna, więc jest dobry dla mniejszych zachcianek. Dla większych tylko zaostrza apetyt.
także wodorosty (jak te, których używasz do sushi) zamiast papieru

#31 ·
Czuję, że wafelki ryżowe mogą działać jak styropian
Do styropianu lubię różne rodzaje przekąsek z dmuchanego zboża. W działach z żywnością dla niemowląt są niesmakowe, które mają podobną teksturę

#8 ·
Czuję, że ciastka ryżowe mogą działać jak styropian
Właśnie znalazłem te płatki bananowe Gerber i mają one dokładnie taką samą konsystencję jak styropian, ale bez skrzypiącego dźwięku i oczywistych zagrożeń dla zdrowia, bardzo je lubię

#10 ·
Czy ktoś ma pomysły na zastąpienie kostek mydła? Uwielbiam mydło kokosowe. Również glicerynowe, a czasem dostaję fantazyjne kostki mydła do kąpieli w prezencie i liżę je podczas kąpieli (nie połykam, tylko myję język i cieszę się pozostałym smakiem na języku). Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś znalazł zamiennik i mógłby się nim podzielić

#11 ·
Czy ktoś ma pomysły na zastąpienie kostek mydła? Uwielbiam mydło kokosowe. Glicerynowe też, a czasem dostaję w prezencie fantazyjne kostki mydła do kąpieli i liżę je podczas kąpieli (nie połykam, tylko myję język i cieszę się pozostałym smakiem na języku). Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś znalazł zamiennik i mógłby się nim podzielić.
A co z piankami marshmallow? Jeśli włożysz je do kawy lub herbaty, staną się bardziej roztopione i musujące, gdy włożysz je do ust.
Ponadto liofilizowane owoce bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku styropianu!

#12 · (Edited by Moderator)
Czy ktoś ma pomysły na zastąpienie kostek mydła? Uwielbiam mydło kokosowe. Glicerynowe też, a czasem dostaję w prezencie fantazyjne kostki mydła do kąpieli i liżę je podczas kąpieli (nie połykam, tylko myję język i cieszę się pozostałym smakiem na języku). Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś znalazł zamiennik i mógłby się nim podzielić.
To trochę późno, ale co powiesz na zrobienie własnego mydła. Technicznie rzecz biorąc, nie mydła, ale znalezienie jadalnej bazy i dodanie kolendry (wiele osób i mój tata mówi, że smakuje jak mydło), a następnie dodanie trochę kokosa. Może coś w rodzaju twardej galaretki? W Internecie można również znaleźć kilka przepisów na „jadalne mydło”. Mam nadzieję, że to pomoże :)

#13 ·
Moim jedzeniem w pica jest puder dla dzieci Johnson's i w zasadzie nie miałem go wcale od czasu pierwotnego lockdownu w marcu ze względu na koszty i dostępność. Ale już wcześniej odzwyczajałem się od niego. W najgorszym momencie kupowałem 22 uncje tygodniowo lub podwójne opakowania z hurtowni takich jak BJs lub Costco. Po długim czasie odzwyczaiłem się do butelek 15 uncji max. Potem przeszedłem na butelki 4 uncje lub 9 uncji. Potem przeszedłem na 1,5 uncji w rozmiarze podróżnym z okazjonalną butelką 4 uncje i na tym skończyłem przed lockdownem. Ale w tym czasie radziłem sobie całkiem dobrze, wcale się tym nie interesując. A kilka ostatnich razy, kiedy to miałem, naprawdę smakowało okropnie i wcale nie tak, jak to zapamiętałem. Nie powiedziałbym, że jestem całkowicie wyleczony, ponieważ ostatnio mam jakieś ciche zachcianki. Ale myślę, że prawdopodobnie mogę się oprzeć z przyzwyczajenia i spodziewam się teraz, że prawdopodobnie nie będzie to dobrze smakować. Na dodatek już wcześniej martwiłem się o ryzyko dla zdrowia. Nie wdychałem go, ale jestem pewien, że trzymanie go tak blisko nosa i układu oddechowego nie było idealne. I od dawna krążą pogłoski o powiązaniach z rakiem. Więc przez fajną dekadę mówiłem, że muszę rzucić to gówno.

Próbowałem kiedyś przetestować skrobię kukurydzianą jako alternatywę, ale mi nie smakowała. Tekstura i doznania są inne. Plus zbadałem, że skrobia kukurydziana jest dla niektórych ludzi pokarmem pica i może również mieć negatywne skutki uboczne, takie jak przyrost masy ciała. To cholerne nie, rofl.

#26 ·
Moim jedzeniem pica jest puder dla dzieci Johnson's i w zasadzie nie miałem go wcale od czasu pierwotnej blokady w marcu ze względu na koszty i dostępność. Ale już wcześniej odzwyczajałem się od niego. W najgorszym momencie kupowałem 22oz tygodniowo lub podwójne opakowania z miejsc hurtowych, takich jak BJs lub Costco. Po długim czasie odzwyczaiłem się do butelek 15oz max. Potem przeszedłem na butelki 4oz lub 9oz. Potem przeszedłem na rozmiar podróżny 1,5oz z okazjonalną butelką 4oz i na tym byłem przed blokadą. Ale w tym czasie radziłem sobie całkiem dobrze, wcale się tym nie interesując. A kilka ostatnich razy, kiedy to miałem, naprawdę smakowało okropnie i wcale nie tak, jak to zapamiętałem. Nie powiedziałbym, że jestem całkowicie wyleczony, ponieważ ostatnio mam kilka dyskretnych zachcianek. Ale myślę, że prawdopodobnie mogę się oprzeć z przyzwyczajenia i spodziewam się teraz, że prawdopodobnie nie będzie to dobrze smakować. Na dodatek martwiłem się już o ryzyko dla zdrowia. Nie wdychałem tego, ale jestem pewien, że trzymanie tego tak blisko nosa i układu oddechowego nie było idealne. I od dawna krążą pogłoski o związkach z rakiem. Więc przez całą dekadę mówiłem, że muszę rzucić to gówno.

Próbowałem kiedyś przetestować skrobię kukurydzianą jako alternatywę, ale mi nie smakowała. Tekstura i doznania są inne. Ponadto zbadałem, że skrobia kukurydziana jest dla niektórych osób pokarmem pica i może również mieć negatywne skutki uboczne, takie jak przyrost masy ciała. To piekło nie, rofl.
Moim jedzeniem pica jest skrobia kukurydziana :(
To wcale nie jest takie złe w kaloriach lol

#14 ·
Kiedyś śledziłem blog dla osób neuroatypowych z pica, które szukały bezpiecznych alternatyw dla niejadalnych rzeczy - dobrą sztuczką jest próba naśladowania tekstury rzeczy, które chcesz zjeść. Na przykład, jeśli masz ochotę zjeść papier, dobrym rozwiązaniem jest wodorosty lub papier ryżowy. Lub jeśli chcesz zjeść kredę, smarties i wafelki necco są dobrymi alternatywami (to robię! Lubię słodycze sweet tarts). Dla kamieni działa cukierek skalny, a dla gąbki, coś w rodzaju pianek może być dobrą alternatywą. Oczywiście, nie będzie to dokładnie to samo, ale zdecydowanie może być formą redukcji szkód.

#39 ·
Kiedyś śledziłem blog dla osób neuroatypowych, które mają pica i szukają bezpiecznych alternatyw dla niejadalnych rzeczy - dobrą sztuczką jest próba naśladowania tekstury rzeczy, które chcesz zjeść. Na przykład, jeśli masz ochotę zjeść papier, dobrym rozwiązaniem jest wodorosty lub papier ryżowy. Albo jeśli chcesz zjeść kredę, smarties i wafelki necco są dobrymi alternatywami (to robię! Lubię cukierki sweet tarts). W przypadku kamieni działa cukierek skalny, a w przypadku gąbki, coś takiego jak pianki marshmallow może być dobrą alternatywą. Oczywiście, nie będzie to dokładnie to samo, ale zdecydowanie może być formą redukcji szkód.
Czy ten blog jest nadal aktywny?

#16 ·
Istnieje sklep Etsy o nazwie queerodditiescandies, który produkuje cukierkowe wersje takich rzeczy jak świece, żwir akwariowy, plastik, glina, pianka, mydło i kilka innych rzeczy. Próbowałem tylko pianki, żwiru akwariowego i plastiku, więc nie mogę powiedzieć, jak dobre były inne, ale podobały mi się wszystkie, których próbowałem, chociaż pianka była z jakiegoś powodu bardzo mokra i miała dziwną konsystencję, ale pozostałe dwa były świetne. Plastik miał bardzo subtelny cytrusowy smak, który sprawiał, że jakoś przypominał smak prawdziwego plastiku.

#23 ·
Istnieje sklep etsy o nazwie queerodditiescandies, który wytwarza cukierkowe wersje takich rzeczy jak świece, żwir akwariowy, plastik, glina, pianka, mydło i kilka innych rzeczy. Próbowałem tylko pianki, żwiru akwariowego i plastiku, więc nie mogę powiedzieć, jak dobre były inne, ale podobały mi się wszystkie, których próbowałem, chociaż pianka była z jakiegoś powodu bardzo mokra i miała dziwną konsystencję, ale pozostałe dwa były świetne. Plastik miał bardzo subtelny cytrusowy smak, który w jakiś sposób przypominał smak prawdziwego plastiku
Hej, chcę tylko dać ludziom znać, że w 2022 roku queerodditiescandies otwarcie przyznało się do nieużywania rękawic podczas produkcji produktów i używania prawdziwych butelek z klejem z klejem w środku, a ich produkty powodowały choroby u klientów, więc bądź ostrożny! Alternatywnym sklepem, do którego możesz się udać, jest wittlefoxden, mają jadalne kamienie, ziemię do doniczek, błyszczący klej do sztyftu do ust, piasek, żwir akwariowy itp.! Bądź bezpieczny :)

#32 ·
Fistaszki do pakowania ze skrobi kukurydzianej. Można je chrupać, rozpuszczają się na języku, w pełni biodegradowalne. I bardzo tanie!
Gdzie można je dostać?

#20 ·
Przepraszam, wiem, że to stary wątek, ale czy ktoś ma jakieś dobre sugestie dotyczące strun i gumy/ściernych wiórów? Od wieków bardzo za tym tęsknię.

Preferowane byłyby również sugestie niskokaloryczne, jeśli to możliwe
wióry gumki do mazania - być może guma do żucia w paskach? jak ten rodzaj w torebce, który dają graczom baseballu.

#33 ·
Zawsze miałam ochotę na talk i proszek do prania, kiedy byłam w ciąży. Odkryłam, że proszek do koktajli nequik jest fantastyczny, ponieważ daje mi to samo chrupiące, pudrowe uczucie, ale jest bezpieczny - chociaż zawiera dużo cukru!
Zwykłam jeść sproszkowane masło orzechowe jako substytut tego

#25 ·
Czy ktoś ma coś na temat plastiku albo coś w tym stylu? Nie wiem... Krawędź dywanu, czyli to, co trzyma dywan razem? Chyba po prostu mam ochotę jeść plastik. Ale taki żujący plastik. Jakieś pomysły?

#29 ·
Za każdym razem, gdy widzę gdzieś cienkie szkło, zwykle tylko odsłoniętą żarówkę, chcę je zjeść. Rozpuściłem trochę cukierków Jolly Ranchers w kuchence mikrofalowej i wylałem tę maź na papier do pieczenia i rozsmarowałem bardzo cienko. Było taaaak miło. Podrapało swędzenie, którego nie odważyłbym się podrapać w żaden inny sposób. Najlepsza część? Namoczyłem szklaną miskę i metalową łyżkę w ciepłej wodzie i nie pozostały żadne lepkie resztki cukierków! ❤❤

Uważajcie na siebie, moi przyjaciele

• Love
Reactions: _rosewood_cherry